Krooninen kipu aiheuttaa ongelmia – keinoja seksin onnistumiseen

Krooninen kipu aiheuttaa ongelmia – keinoja seksin onnistumiseen

Kipu ei lähtökohtaisesti kuulu seksiin. Joskus kuitenkin kipu on läsnä jokapäiväisessä elämässä sairauden tai vamman myötä. Silloin on löydettävä keinot, jolla kipu haittaisi mahdollisimman vähän seksielämää. Sairaus tai vamma eivät poista ihmisen seksuaalisuuden olemassaoloa. Kipu voi heikentää kehon seksuaalitoimintoja tai seksuaalista halua. Seksuaalinen halu on moniulotteinen ulottuvuus ihmisessä. Se on herkkä tila katoamaan ja muuttumaan.

Kivun ei tarvitse estää seksin harrastamista, kunhan vain löytää tavat tehdä sitä itselle ja kumppanille sopivalla tavalla. On hyvä laajentaa käsityksiä yhdyntäkeskeistä seksistä, sillä yhdyntä on vain yksi tapa harrastaa seksiä. Yhdyntä voi ja saa toki olla tärkeä osa yhteistä seksielämää, mutta seksi on myös paljon muutakin. Seksiä voi myös antaa ja vastaanottaa sekä kädellä että suulla.

Jotkut sairaudet aiheuttavat voimattomuutta ja väsymystä, jonka mukaan on hyvä valita yhdyntäasento mahdollisimman vähän kuormittavaksi. Yhdyntään voi löytää uusia asentoja, jotka toimivat paremmin kuin perinteinen lähetyssaarnaaja-asento. Lähetyssaarnaaja-asennossa päällä olevan kädet kuormittuvat oman kehon panosta. Esimerkiksi yhdyntäasento kyljellään maaten eli ns. lusikka-asento voi olla vähemmän kipua tuottavaa. Takaapäin yhdyntä on myös vähemmän ylävartaloa kuormittava. Ratsastusasento voi myös määrittää paremmin tahdin yhdynnälle, jos päällä oleva kärsii yhdyntäkivuista emättimen alueella. Ratsastusasento voi toimia myös silloin, jos alla oleva kumppani kärsii ylävartalon lihasten nopeammasta kuormittumisesta.

Yhdynnän onnistumiseksi voi myös asetella tyynyjä tai hankkia seksivälinevalikoimasta yhdyntää varten ajateltuja asentotukia ja -vöitä. Myös seksikeinut voivat olla hyödyksi sellaisen sopivan asennon löytymiseksi, joka kuormittaa kehoa mahdollisimman vähän. Sen lisäksi, että vaihtelemalla asentoja ja käyttämällä seksin apuvälineitä hyödyksi, voi löytää parhaat asennot ja samalla voi monipuolistaa yhdessä tehtävää seksiä. Seksin apuvälineitä käytettäessä on tärkeää noudattaa käyttöön liittyviä ohjeistuksia tarkasti.

Seksivälineiden käyttö seksissä voi olla kannattavaa, sillä seksilelut voivat olla kättä pidempänä tai seksin monipuolistajana, nautinnon lisääjänä. Seksin apuvälineet voi ottaa mukaan yhdyntään, käyttää yksin tai niillä hyväillä kumppania. Vähintään liukuvoide on hyvä olla aina valmiina laatikossa. Seksivälineillä voidaan käyttää apuna helpottamaan esimerkiksi alentunutta seksuaalista toimintakykyä. Esimerkiksi vibraattorilla voidaan tehostaa tuntoaistia ja helpottaa orgasmin saamista.  Tekovaginaa voidaan käyttää apuna masturboidessa, jos kädet ja sormet eivät kestä peniksen hyväilyä. Alipainepumput ja penisrenkaat voivat auttaa erektiohäiriöissä. Seksuaalista nautintoa voi tehostaa pitämällä hyvää huolta lantionpohjan lihaksistosta erilaisten harjoituskuulien avulla.  Seksilelujen monipuolinen käyttö sopii kaikille sukupuolille.

Ihmisen keho on täynnä erogeenisiä pisteitä, joiden koskettaminen tuntuu hyvältä toisesta. Onnistuneen seksin kannalta on hyvä pitää mielessä mielikuvitus ja kommunikointi. Haittaa tuskin on tarpeeksi kiihottavasta esileikistäkään.

Jos kipuja hoidetaan lääkkeillä, kannattaa kysyä lääkäriltä neuvoa lääkkeiden ajoittamisesta seksin kannalta järkeväksi. Seksi ja orgasmi voivat joillakin olla kipulääkkeitä parhaimmillaan, joten hyvän seksiasennon etsimiseen kannattaa nähdä vaivaa.

Seksuaalineuvonta kivunhoidossa

Ihminen, jonka kehoa kivut ja säryt runtelevat, on tärkeää saada edetä seksiin siinä määrin kuin se tuntuu hyvältä. Ihminen on kokonaisuus ja seksuaalisuus on osa sitä. On tärkeää, että hyväksyy itsensä sellaisena kuin on. Se on tavoitteista tärkein, eikä aina se helpoin. Sopeutuminen kehoon, johon on iskeytynyt kipu, vamma tai sairaus pakottaa tarkastelemaan kehoaan uusin silmin. On tärkeää osata antaa aikaa itselleen sopeutua kehoon, jonka kipu, sairaus tai vamma on kohdannut. Sairauden ja vamman äärellä on tarpeen korostaa myönteisiä asioita rajoitteiden sijaan.

Sooloseksi on paras tapa tutustua omaan nautintoon ja kiihottumiseen. Sooloseksi etenee siinä tahdissa ja sillä tavoin kuin se itsestä tuntuu hyvältä. On hyvä korostaa ja ymmärtää, että jokainen on oman nautintonsa paras asiantuntija. Kipujen kanssa elävä voi kokea sairastumisen tai vammautumisen myötä itsetunnon laskua tai vieraantumisen omasta kehosta. Sooloseksin avulla voi löytää nautinnon joko uudestaan ja uusin tavoin tai sitten pitää se keinona kokea mielihyvää omasta kehosta. Sooloseksi on omaa aikaa vain itseä varten ja sillä voi olla kehon seksuaalireaktioihin positiivinen vaikutus, kuten erektioon. On täysin ok täyttää mieli rohkeilla ja kiihottavilla fantasioilla, uppoutua niihin ja hyväillä itseään siten kuin hyvältä tuntuu apuvälineitä käyttäen tai ilman.

Moni kivun kanssa kamppaileva saa apua seksuaalineuvonnasta, fysioterapeutilta tai lääkäriltä. Apua voi hakea niin psyykkisiin kuin fyysisiin tekijöihin, jotka häiritsevät aktiivista seksuaalielämää. Tärkeää on, että jokainen saa kokea itse vaikuttavansa seksuaalisuuteensa vahvistavasti. Lääkäri voi auttaa lääkinnällisissä asioissa ja kivun syyn hoidossa, fysioterapeutti osaa ohjeistaa asennoissa ja seksuaalineuvonnassa tai -terapiassa saa neuvonnollista ohjausta ja tietoa seksuaalisuudesta. On tärkeää pyrkiä puhumaan seksuaalisuudesta sairauden tai vamman hoidon yhteydessä hoitotyöhön osallistuvan henkilökunnan kanssa. Vaikuttavatko kivut ja muuttunut kehon tila seksuaalisuuteen ja seksielämään? Onko kehon seksuaalitoimintoihin tullut muutoksia, esimerkiksi kostumiseen tai erektioon?

Seksuaalisuus ei poistu vamman tai sairauden seurauksena, vaan seksuaalisuus on osa jokaista, oli terveyden tila mikä tahansa. Ihmisen, jonka reppu on pakattu lapsuudessa myönteisellä seksuaalikasvatuksella ja hyvällä itsetunnolla, voi olla helpompi löytää sairastumisen, vammaisuuden tai kivun kokemusten jälkeen eheytyä seksuaalisesti ja tuntea seksuaalioikeudet omaksensa.

Seksi, kipu ja ihmissuhteet

Seksiin kivun kanssa voi liittyä pelkoa ja ahdistusta, ja nekin on hyvä käydä läpi, mistä ne johtuvat ja mikä merkitys niillä on seksielämän kannalta.  Negatiiviset ajatukset eivät välttämättä ohjaa nautinnollista seksielämää kohti. Kipu voi saada tuntemaan itsensä ulkopuoliseksi tai että jää paitsi ihmissuhteista. Mikään kehon ominaisuus ei kuitenkaan ole esteenä solmia hyviä pysyviä ihmissuhteita. On ok hyväksyä pettymykset ja pelot osaksi tunnemaailmaansa, mutta ne kannattaa käsitellä, etteivät ne ole esteenä hyvälle seksielämälle ja suhteiden muodostamiselle.

Seksin merkitystä sekä itselle että parisuhteen kannalta on hyvä käydä läpi: mitä se merkitsee itselle ja parisuhteelle. On hyvä pohtia, millaisia odotuksia seksiin liittyy, mikä merkitys seksillä on itselle ja millaista seksiä haluaa. Seksuaalisia tekoja voivat olla myös hellyyden osoitukset toista kohtaan ilman genitaalien kohtaamista. Hieronta, silittäminen, suutelu ja kauniit sanat viestivät toisen olevan viehättävä. Seksi ja seksuaalisuus koetaan myös aivoissa, joten erilaiset hellittelytavat voivat virittää seksuaalista mieltä ja halukkuutta seksiin. Toista kannattaa toki pitää hyvänä myös ilman eroottista taka-ajatustakin. On siis hyvä muistaa, että ihmisen kehossa on runsaasti kohtia myös muualla kuin genitaalialueilla, joiden koskettaminen tuntuu hyvältä. Yhteinen keskustelu seksistä voi luoda yhteenkuuluvuutta. Jokainen saa itse päättää, haluaako ylipäätään harrastaa seksiä. Seksuaalisuus on olemassa vaikka seksi ei sitä ilmentäisikään.

Seksistä ja siihen liittyvistä toiveista voi olla joskus vaikea puhua kumppanin kanssa. Se on kuitenkin paras keino välttää epäselvyydet. Kun kipu ottaa tilaa itselleen kehossa, on sillä todennäköisesti merkitystä pariskunnan seksielämällä. Esimerkiksi haluttomuus voi ilmetä uutena asiana. Puhumattomuus omista toiveista seksin suhteen ei edistä itselle hyvää seksielämää. Esimerkiksi parisuhteessa aloitteen tekeminen seksin suhteen voi olla hankalaa, jos toisen haluista ja toiveista vain olettaa jotain. Puhumattomuus voi saada aikaan vain ristiriitoja ja kuilun pariskunnan väleihin. Kysymällä ja kertomalla pääsee pitkälle yhteisen sävelen löytämisessä.

Kipu voi lamauttaa ja tehdä seksuaalisesti haluttomaksi. Erityisesti sillä, jolla kivut tulevat nautinnon ja halun tielle, mutta kipu voi myös haitata kumppanin seksielämää. Kumppani voi luopua omista haluista toisen tähden, koska ei haluta tuottaa lisää tuskaa ja paineita kumppanille. Tärkeää on pystyä puhumaan tuntemuksistaan seksiä kohtaan. On hyvä myös erottaa, onko suhteen yhteisessä seksissä ollut pulmaa jo ennen kipujen tai vamman ilmenemistä. 

Vammautumisen tai sairauden myötä tulleet kivut voivat muuttaa ajatuksia seksistä ja seksuaalisuudesta. On täysin ok antaa aikaa seksuaalisuuden olla rauhassa taustalla. Seksuaalisuus ei häviä ihmisestä, joskus se vain tarvitsee aikaa löytyäkseen uudelleen. Seksi on parhaimmillaan nautinnon antamista itselle tai yhteinen hetki, jossa toisesta nautitaan sillä tavoin kuin se molemmille osapuolille on hyväksi. Hyvän parisuhteen merkkipaalu ei kuitenkaan aina ole seksissä. Sooloseksi on suhteen osapuolten keino pitää seksielämää yllä, vaikka se ei sinänsä yhteinen olisikaan. Sooloseksi ei ole pettämistä.

Hyvinvoivaan seksuaalisuuteen kuuluu, että saa tuntea itsensä eheäksi, saa nauttia sukupuolestaan, seksuaalisesta identiteetistään ja seksistä ilman häpeää. Seksuaalisuus on parhaimmillaan voimaa antava energia, joka tukee ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Hyvällä seksuaalisella itsetunnolla varustettu ihminen ymmärtää vammat, sairaudet ja kivut osaksi itseä, mutta ymmärtää, että ne eivät syrjäytä seksuaalioikeuksien toteutumista keneltäkään. Tyydyttävä seksielämä ja hyvinvoivan seksuaalisuuden tavoittelu kuuluu jokaiselle vammasta tai sairauksista riippumatta.


OSTOSKORI (0)

Et ole vielä lisännyt yhtään tuotetta ostoskoriisi